23
mar

Smak viktigt – även i växtbaserad mat

Smaken är viktig i bra vego mat.

En ny undersökning från Mintel visar att smak är viktig för konsumenter som vill byta till växtbaserat protein. Studien gjordes på amerikanska konsumenter för att se vilka egenskaper i en vego-kost som är mest betydelsefulla. Studien visade att 52 % väljer att äta vego på grund av smaken.

Smak gör skillnad

Växtbaserad mat är en stark trend idag. Undersökningen som gjordes i USA visar att smaken är en viktig parameter även för konsumenter som väljer växtbaserade livsmedel. Andra betydelsefulla egenskaper som fördes fram var; hälsofördelar (39%), miljö- och klimatpåverkan (13%), djurrättsliga (11%) och dietmässiga skäl (10%).

Smaken, enligt Mintel, är avgörande för 52 % när det gäller att välja produkter med växtbaserat protein. Samma undersökning visar att nästan hälften, 46 %, tycker att protein från växtriket är bättre än animaliskt protein för kroppen. 76 % av deltagarna anser att växtbaserad mat är nyttigare.

Konsumentens val i affären

När konsumenterna väljer produkter i mataffären, är smaken en avgörande faktor. Detta verkar gälla oavsett om konsumenten vill ha vegetarisk eller animalisk mat. I samma undersökning från Mintel visas att kunden gärna kombinerar olika önskemål, t ex växtbaserade produkter, GMO-fria varor och mat utan konserveringsmedel. Detta kan ses som ett uttryck för en önskan om en mer sund livsstil.

Billy Roberts, Senior Food And Drink Analyst på Mintel:

Amerikaner undviker mer och mer matprodukter med konserveringsmedel och GMO-ingredienser. Vegetariska, veganska och allergenfria produkter upplevs som ett mer hälsosamt alternativ till animaliska produkter. Bortsett från hälsoaspekten, i synnerhet fri-från matvaror, är det främst smaken som är den starkaste faktorn i konsumentens beslut om att köpa och äta växtbaserad mat.

Mintels undersökning indikerar även att konsumenterna fortfarande värdesätter kött som en del av kosten, trots att växtbaserad mat är en stark trend. Enkäten visar att 67 % anser att kött är väsentligt för en varierad kost och 51 % svarade att en måltid inte kändes komplett utan animaliskt protein.

Billy Roberts sammanfattar företagets undersökning:

Växtbaserat protein framstår idag som ett komplement till animaliskt protein – inte som en full ersättning. Vår undersökning visar att många konsumenter är intresserade av protein som är baserade på växter men att man fortfarande ser kött som en viktig del i en balanserad kost.

Den största utmaningen inom området för plantbaserat protein är att hitta den rätta balansen mellan attraktiv smak och hälsofördelar.”

Smaksättning kräver stor kunskap

Vego-produkter med bra smak

Källa bild: SR Meny.

Att smaksättning av vegetariska matprodukter är en angelägen fråga som kräver extra stor omsorg och kunskap visar också den provsmakning av vegetariska produkter som radioprogrammet Meny gjort. Smakpanelen provade ett brett urval av vegetariska produkter som man kan hitta i en vanlig livsmedelsbutik. Enligt deltagarnas uppfattning finns det stort utrymme för utveckling och förbättring av smaken. I smakpanelen satt en kock och tre konsumenter som gärna lagar mat hemma. Två av dem är vegetarianer och två äter all sorts mat.

Culinar utvecklar smaksättning och recept och levererar kryddblandningar för alla typer av livsmedel. Vi har bred kompetens inom smaksättning och ett stort sortiment av råvaror. Vänd dig med förtroende till oss för råd, hjälp med samksättning och leverans av produkter.

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer