Proteintrenden håller i sig
Intresset för olika sorters proteiner är fortsatt starkt.
Drivkrafterna bakom proteintrenden är klimat, hälsa och livsstil. Produktutvecklingen har verkligen kommit igång och den följer några olika huvudspår.
- Nya proteinslag undersöks för användning i maten: ärtor, bönor, alger, frön, syrsor mm
- Växling helt eller delvis från animaliska till vegetabiliska proteiner: förändrad sammansättning av protein i våra mest populära livsmedel.
- Minskat köttinnehållet och ökad andel vegetabiliska ingredienser: helt nya typer av livsmedel.
Vi har jobbat proaktivt med proteinskiftet i flera år för att kunna hjälpa våra kunder när tiden är mogen och efterfrågan på marknaden ökar. Exempelvis har vi testat ett stort antal proteinråvaror och utvärderat deras möjligheter – smaksättning, konsistens och funktion – i produkter inom kött och chark, måltider och bageri.
Längs vägen har vi skaffat oss värdefulla erfarenheter och kunskaper som vi gärna delar med oss av till våra kunder.
För att underlätta för dig som vill utveckla klimatanpassade produkter har vi – i samarbete med fd SP Food and Bioscience – tagit fram ett faktablad.