20
apr

Ingredienser till fri från-livsmedel

Mat som är fri från specifika ämnen, t. ex. laktos eller gluten, efterfrågas allt mer både hos konsumenter och marknadsaktörer. På Culinar vi lång erfarenhet av hantering av allergenfria ingredienser och utveckling av ”fri från-livsmedel”.

En växande andel livsmedel märks med ”fri från” och allergenfri. Vi hjälper dig som tillverkar fri från- livsmedel med produktutveckling, smaksättning och säkra ingredienser.

Sveriges första Fri Från mässa

Glutenfritt mjöl är en stor trend bland Fri Från-livsmedel.

Glutenfri mjölmix

För första gången är Sverige i år värdland för den internationella mässan Free From/Functional Food Expo 2018. Årets upplaga är den sjätte i ordningen, hålls på Kistamössan i Stockholm 16–17 maj. Intresset är stort; Mässan 2016 i Barcelona samlade mer än 250 utställare och nära 5 000 besökare. På mässan ges en rad föreläsningar med olika tema som glutenfritt, laktosfritt, ekologiskt, veganskt etc.

Culinar vill bli din samarbetspartner

Tillverkar du fri från-livsmedel? Blir du inspirerad av utvecklingen av allergenfritt? För att skapa ett livsmedel som har specifika fri från-ingredienser, krävs kunskap om säker hantering och modern utrustning.

Vi på Culinar kan bidra till din verksamhet med lång erfarenhet av inköp av ingredienser, produktutveckling och leverans av allergenfria produkter. Sedan år 2004 är vi BRC-certifierade – en säkerhet för dig som kund.

Få svar om Fri Från-livsmedel och Allergenfritt från kvalitetssamordnaren Daniel Stahlin på Culinar

Daniel Stahlin.

Daniel Stahlin, kvalitetssamordnare i vår fabrik:

Vilka rutiner har ni i fabriken för att säkra att allergena ingredienser inte hamnar i produkter som ska vara fria från allergener?

Vi har mycket strikta rutiner längs hela flödet. Alla allergena ingredienser märks upp tydligt direkt vid mottagningstillfället och förvaras i en särskild del av råvarulagret.

Pallarna täcks med topphuv och placeras alltid på pallplatser som är på golvnivå.

Råvaror som ska ingå i allergenfria blandningar vägs upp i särskilda allergenfria utrymmen med övertryck. Personalen som arb

etar i det allergenfria uppvägningsrummet skyddar sina kläder genom att använda en rock när de lämnar detta utrymme.

Vi har en särskild produktionscell där inga allergener hanteras. Här kan vi producera fri från-produkter med garanti.

Om en ingrediensblandning är tänkt att ingå i en produkt som ska märkas med påståendet ”Fri från…”, gör Culinar alltid en kontroll av aktuell allergen innan produkten frisläpps för leverans.

Fler frågor? Tveka inte att kontakta oss.

 

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer