18
sep

Berlin – växande matstad där kulturer möts och fusionmat föds.

Mjuka ångade asiatiska bröd fyllda med västerländsk BBQ-kryddat kött och grönsaker

Tysklands huvudstad är i ständig förändring i hög takt, vilket gör den intressant som matstad.

Det som gör Berlin riktigt intressant som matstad är utvecklingen av fusionmat. Mat som uppstår då människor från olika världsdelar möts och inspireras av den europeiska matkulturen och lokala råvaror. Bun Bao är ett tydligt exempel där mjuka ångade asiatiska bröd fylls med tydligt väst-inspirerade kött och grönsaker som toppas med med asiatiska såser och inläggningar.

Parallellt växer ett rikt utbud fram av små nischade restauranger med förtecken som eko-, bio-, vego- och vegan-. Trenderna märks även i butikernas stora utbud av livsmedel.

Sedan Berlinmuren föll år 1989, söker människor från världens olika hörn sig till Berlin för att bo billigt, umgås och jobba, vilket präglar atmosfären. Det som drar är den speciella stämningen, den dramatiska historien, den rika ”finkulturen” och ett intensivt nattliv med små heta klubbar, coola barer och hippa arenor för ny musik och teater.

Döner Kebab Berlins signaturrätt. Ett pitabröd fyllt med strimlat kött och grönsaker. Toppad med sås.

Döner kebab – Berlins signaturrätt. Pitabröd fyllt med med grillat kött och fräscha grönsaker. Toppat med sås.

Att äta i Berlin har många ”uppsidor”. Besökare har mycket att välja bland och behöver inte bli ruinerad. Många ställen erbjuder en god middag för under 10 Euro. På menyerna finns allt från fusionmat till välkända rätter som wienerschnitzel, eisbein och Berlins egna signaturrätter currywürst och döner kebab. För den som vill ha annat, finns gott om gourmetkrogar och hela 18 restauranger med Michelinstjärnor att välja bland.

Med Berlininspiration i bagaget med hem, har vi jobbat fram tre nya goda kryddblandningar:

  1. Asian BBQ – en riktigt kaxig kryddblandning från Berlin där USA möter Asien. Passar fint till alla köttslag och till vegetariska produkter.
  2. Currywurst – uppdaterad korvkrydda till Berlins klassiska currywurst.
  3. Currywurstsås –  en modern tolkning av den Berlins berömda sås.

Välkommen att kontakta någon av våra säljare för mer info om proverna!

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer