02
jul

Recept på såser och röror med sommarsmaker

Sol och värme råder i Sverige. Den efterlängtade sommaren är – sedan länge – i full igång  och nu är det äntligen semestertid.  Här på Culinar har vi många goda sommarsmaker i fokus.
Vi önskar dig en riktigt god, glad och smakrik matsommar!

Är du mest för grönsaker, köttbitar eller vegobiffar, grillat eller sallad, fest eller picknick?
Oavsett vem du är, kan du ge dig hän och utforska nya sommarsmaker.  Krydda med dina favoriter eller prova någon av alla de färdiga kryddblandningar, marinader och glazer som finns i butikerna.

Tre färgglada såser
fulla med sommarsmaker.

Goda såser och röror hör till sommaren. Får vi bjuda på recept till tre färgglada och smakrika kalla såser?

Enkla att fixa till. Passar till det mesta och för de flesta. Kan med fördel förberedas i god tid och stå klara i kylen tills maten är klar att serveras.

God sommarsmaker till maten i sommar

 

Skhug (suhok)  – Grön – Kryddrik hetta

Detta behövs:

  • 8-10 hela chilifrukter blandade sorter
  • 1 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 3 tsk spiskummin, malen
  • 3 tsk kummin, malen
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, malen
  • 1 kruka koriander, blad och stjälkar
  • 1 kruka persilja, blad och stjälkar

Gör så här:

  1. Skär bort stjälaran på chilifrukterna
  2. Skala vitlöksklyftorna
  3. Mixa först olja och chili med en stavmixer
  4. Tillsätt resten och mixa till en slät konsistens.

Amba – Orange – Frisk och fruktig syra

Detta behövs:

  • 675 g fryst tärnad mango
  • 1 msk salt
  • 1 röd eller grön chili
  • 1 dl neutral olja
  • 2 tsk bockhornsklöver, malen
  • 1 tsk gurkmeja, malen
  • 2 tsk senapsfrö, malda eller krossade
  • 1 dl ättiksprit, 12 %

Gör så här:

  1. Lägg mango i en bunke och strö över salt. Låt stå en timme.
  2. Skala vitlöken
  3. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer.

Harissa – röd –  Chilisås med extra allt

Detta behövs:

  • 100 g blandade färska röda chilifrukter
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 dl neutral olja
  • 0,5-1 dl vatten

Gör så här:

  1. Skär bort stjälkarna på chilifrukterna. Rosta dem i 200 ugn tills de får färg. Ta ut och låt svalna.
  2. Rosta kryddorna i torr stekpanna. Låt svalna och stöt dem i en mortel.
  3. Skala vitlöksklyftorna.
  4. Mixa allt med stavmixer.
  5. Späd efterhand med vatten till en krämig konsistens.

Utveckla 2019 års
smaker redan nu

Redan nu är det dags att fundera på smakerna till produkter du ska lansera nästa år,  2019.
Behöver du hjälp och inspiration?  Hör av dig och bolla idéer med oss på Culinar.

Kontakta oss och läs mer om våra tidigare erfarenheter här.

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer