05
dec

Ny utgåva av vår hållbarhetsredovisning

Vår hållbarhetsredovisning för 2018/2019 är klar.
En grundsten i vårt arbete med att säkerställa kvalitet, spårbarhet och hållbarhet i leverantörskedjan är frekventa auditeringar av våra leverantörer samt ett omfattande arbete med dokumentation.

Vi köper vi in nära 1000 olika ingredienser och råvaror från ett stort antal leverantörer över hela världen. De råvaror vi använder ska odlas, skördas och hanteras på ett uthålligt och ansvarsfullt sätt och garantera goda sociala villkor för odlaren och dennes anställda.

För ett – i det globala perspektivet – mindre livsmedelsföretag i Sverige är det dock komplicerat att påverka odlingen av kryddor och örter som sker på global nivå, både p.g.a. de geografiska avstånden och de kulturella.

Därför har vi valt att gå med i branschorganisationen Sustainable Spices Initiatives (SSI) som arbetar för att främja en mer hållbar produktion av kryddor, örter och torkade grönsaker på global nivå. Genom att samla företag i branschen ökar SSI möjligheterna att påverka lagstiftningar, att ställa krav på olika aktörer i leverantörskedjan, samt att lära av varandra och samverka i projekt.

SSI:s långsiktiga vision är att medlemmarna ska nå 100 % hållbara inköp inom kryddor, örter och torkade grönsaker. Det ska ske genom stegvis upptrappning av andelen hållbara inköp. Det första steget är att uppnå minst 10 % absolut tillväxt i de tre största kryddkategorierna från 2016 till 2021.

För oss handlar det om kryddkategorierna gurkmeja, peppar och chili. Utgångsvärdena från 2016 ligger för alla tre kategorierna på mellan 3 och 4 % och vår målsättning är att öka till 25 % för gurkmeja, 15 % för peppar och 13 % för chili till 2021.

Utbildning
Under året har våra medarbetare fått utbildning inom hållbarhet.

Fossilfri produktion
Inom produktionen av torra och flytande kryddor och smaksättare arbetar vi sedan lång tid tillbaka med att minska energiförbrukningen. Under den senaste 10-årsperioden har vi halverat energiförbrukningen samtidigt som vår produktion har ökat kraftigt. Sedan 1 januari 2019 är vår produktion i Fjälkinge helt fossilfri.

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer