12
maj

Culinar belönar klimatanpassad chark på Chark-SM 2016

För första gången kommer klimatanpassade charkprodukter att bedömas och premieras vid Chark-SM i Göteborg 27 oktober, 2016. Initiativet kommer från oss på Culinar, som är även i år är huvudsponsor för evenemanget.

hakan-christensson

Håkan Christensson

– Vi vill inspirera till ökad kunskap, innovation och nyutveckling, säger Håkan Christensson, vice vd på Culinar.

I takt med tiden
Culinar har levererat smaksättning till svenska kött- och charkföretag sedan mitten av 1940-talet. I takt med att trenderna har växlat – och med dem utbudet och typen av av konsumentprodukter – har vi utvecklat erbjudandet till kunderna.

Utmaningen 2016
Svenska konsumenterna är både nyfikna, lyhörda pigga att testa nyheter. Nu ser vi att konsumtionen av kött snabbt förändras. Dess inverkan på klimat och på den egna hälsan diskuteras på bred front. Det finns en risk att marknaden för de traditionella kött- och charkprodukterna minskar framöver.

Samtidigt ökar  intresset ökar för nya livsmedel som uppfyller förväntningarna på att vara bra för hälsan och  klimatet utan att kompromissa med smak eller kvalitet.

Branschen står med andra ord inför utmaningar som också innebär nya möjligheter:

– Inom den svenska kött- och charkbranschen finns det mycket goda förutsättningar för innovation och utveckling; gediget hantverkskunnande, mycket yrkesskicklighet och välutrustad maskinpark.
– Redan vid Chark-SM 2014 visade Culinar smakprov på goda klimatanpassade korvar och köttbullar, något som togs emot med stort intresse inom livsmedelsbranschen.

rickard-albin

Rickard Albin

Så kommer du igång med din utveckling
Det finns många vägar att gå för dig som vill vara med att utveckla nya attraktiva charkprodukter, säger utvecklingschef Rickard Albin. Allt från att byta kött- eller proteinslag, minska på köttinnehållet eller öka andelen vegetabiliska råvaror osv.  När råvarorna ändras behövs nya ideer kring vilka smaker som passar och vilka smakingredienser som är bäst lämpade.

Vi har kunskap och idéer som vi gärna delar med oss av. Vänd dig till Culinars Kött- & Charkkontaktperson i din region.

För att underlätta att komma igång med nyutvecklingen av klimatanpassade produkter har vi, i samarbete med SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM 2016, tagit fram ett PM för den som vill klimatanpassa sina charkprodukter. Läs mer här

Skicka in dina klimatanpassade produkter för bedömning
För alla nya produkter är det viktigt att de smakar gott så att konsumenterna uppskattar dem och gärna gör återköp. Därför kommer såväl smak och kvalitet att bedömmas efter samma kriterier som de mer traditionella charkprodukterna på Chark-SM. Läs mer här.

– Vi hoppas få se och smaka på nya läckra klimatanpassade kött- och charkprodukter vid Chark-SM 2016, avslutar Håkan Christensson.

Förutom äran och diplom får det vinnande företaget en innovations- och utvecklingsdag tillsammans med Culinars charkexperter.

Läs allt om Chark-SM 2016: www.charksm.se

Kontakt: Karin Birch

← Tillbaka till nyheter

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer